Parterapi

Ofte møder jeg i min praksis med parterapi, par som ønsker at få redskaber til at skabe en forandring og blive bedre til at kommunikere.

Parrene er ofte kørt fast i en daglig rutine, måske med en masse brok, tavse eller højlydte skænderier, misforståelser, bebrejdelser og det resultere ofte i at den ene eller begge trækker sig eller den ene bliver meget påtrængende og måske endda vred og begge ender med en stor frustration. Ingen er glade.

Der er ikke meget plads til romantik og nærhed.

Måske er der ovenikøbet fuldtidsjobs, transporttid, børn, motion, hus, have, indkøb, venner, familie, karriere og en masse andre ting, som også kræver meget af jeres opmærksomhed og måske har I glemt at prioritere hinanden i hverdagen. Eller der er kommet sygdom ind i jeres liv. Det kan også være utroskab eller noget helt andet som gør at det er svært at være sammen trods jeres kærlighed til hinanden.

Vi kan alle blive udfordret i vores parforhold og have brug for en person, der ikke er følelsesmæssig involveret, en person der kan være med til at åbne op for en konstruktiv dialog. I parterapi er det min opgave at skabe det optimale rum for den konstruktive dialog imellem jer.

Så kender I til de opslidende uoverensstemmelser er det måske på tide at I tager hånd om jeres kærlighed og får genskabt tryghed, tilliden og respekten til og med hinanden. Uden tryghed, tillid og respekt i et parforhold er det en sejtrækker.

Har I brug for hjælp til jeres parforhold?

Til at genfinde kærligheden og komme på rette spor.

Fat mod. I kan faktisk ændre på og genskabe kærligheden og nærheden i jeres parforhold.

Hvis I har brug for hjælp er I velkomne til at kontakte mig og høre om jeg er den rette til at hjælpe jer med at styrke jeres parforhold.

Jeg vil lige dele 12 tips til en bedre kommunikation. Måske I kan få lidt inspiration.

12 enkle og effektive tips til en bedre samtale i jeres parforhold. 

1. Er det det værd, at du hidser dig op? Træk vejret helt ned i maven og tæl til 10. Og bliv ved med at trække vejret.

2. Lyt til hvad der bliver sagt og tjek det altid ud. ”når du siger sådan så er det jeg hører at…”

3. Lad nu være med at anklage den anden. Øv dig virkelig i ikke at sige ”du gør, du siger, du tænker…” Altså bliv på egen banehalvdel – altid.

4. Vær nysgerrig og stil spørgsmål f.eks. ”fortæl noget mere… jeg vil gerne prøve at forstå, hvad tænker du om det jeg lige har sagt?” ”hvordan kan vi sammen finde ud af noget som vi begge er tilfredse med, vær nysgerrig og åben”.

5. Aldrig tro at du ved hvad den anden tænker – vær nysgerrig og tjek ud. Også efter 25 års ægteskab ved du stadig ikke hvad den anden tænker. Så lad være med at tolke, men – lyt spørg og vær nysgerrig.

6. Aldrig afbryd – det kan virkelig gøre at den anden trækker sig eller bliver anklagende og samtalen eskalerer til et skænderi hvor ingen er glade.

7. Undgå en lang talestrøm hvor du ikke giver modparten en chance. Det bliver som en tordenbyge af envejskommunikation. Og hvad nytter det hvis lynet slår den anden ud…

8. Altid tjek ud. ”Har jeg forstået det rigtig når du siger…”Igen vær nysgerrig på om I har en samtale om det samme. Det gør det hele lidt nemmere.

9. Træk vejret – helt ned i maven. Og vid at der altid er flere vinkler og der ikke nødvendigvis er noget der er rigtig eller forkert. Styrken ligger i at I lande en aftale eller kompromis som I begge er tilfredse med.

10. Brug tid på noget som I kan være sammen om og som styrker jeres fællesskab og nærhed. Elsk – skab tillid, tryghed og respekt for hinanden- det er essensen af det gode parforhold.

11. Og husk som Dalai Lama siger ”Vær venlig – og det er altid muligt at være venlig.”

12. Og og og husk nu… træk vejret sammen og se hinanden i øjnene – hver dag .

 

Tak Anja, for at gøre en stor forskel i vores parforhold. Vi troede faktisk vi stod på randen af skilsmisse. Da jeg ringede til dig kunne jeg faktisk ikke se anden mulighed. Men du gjorde os opmærksom på, som du så fint kaldte det – “alt det der står imellem os”. Da vi begge fik øje på det – og det var en øjenåbner, kunne vi tale og forstå hinanden meget bedre. Du skal bare lige vide at her et år efter er vi stadig sammen og har det rigtig godt sammen. Vi bruger stadig meget det vi lærte hos dig i vores hverdag. Hav det rigtig godt og igen TAK.